Как започнахме да правим дъски-занимавки

Бизиборд, sensory board, Montessori board, baby board, gadget board - под всички тези имена се крият различни вариации на една и съща идея  - занимателна дъска за малки и големи деца, с джаджи от реалния живот.
Попаднах на подобни дъски  след  случайна разходка из Инстаграм. Покрай картичките, които правя, непрекъснато разглеждам ръчно-правени творения, особено на рускините. Трябва да призная, че те са една много креативна нация и правят чудеса. По това време правехме украсата за кръщенето на племенника и без друго трябваше да измислим и нещо за подарък на едногодишния разбойник. Започнах да врънкам мъж ми да направим една подобна дъска. Той разбира се твърдо и категорично ми отказа :) Добре, че не се предавам лесно и финално, след няколко тура на прибежки до моето и неговото работно бюро, както и във всички възможни железарии, бакалии тип Bauhause, Praktiker и тн. Събрахме части с ред и без ред, по-голямата част от които дори не намериха място на дъската.

 От там се почна с проба -грешка.
Първата ми  спонтанна идея беше да облека дъската с плат. Не съм виждала никой до сега да го прави, въпреки, че съм изгледала страшно много дъски в нета. Платът дава интересно на допир усещане, позволява различни картинки и послания и прави по-цветна и детска самата дъска.

Е, в първия вариант реших да подходя както правя с кориците на албумите - сложих отдолу вата и с това разказах играта на мъжа ми. При всяко завиване на болтче, тази вата се навиваше с все сила около бургията и се налагаше да се спира и да се освобождава - пълен кошмар. В следващите дъски тази грешка беше поправена.
Подреждането на елементите по дъската беше друг повод за скандал - аз държах да ги наредя така, че да оставя част от картинките видими, с което отново затрудних монтажа. Въпреки всичко майстора вкъщи успя да се справи с всичко навреме.
Изводите от този първи опит:
- нищо не трябва да бъде залепвано, защото малките детски пръстчета са страшно чевръсти в отлепването им.
- топчетата биват опитвани на вкус, което ни накара да мислим в посока увеличаване размера на топчетата, така че да не са опасни.
- лампичката е най-забавното за всички деца
- веригата е доста трудна за мъниците
- контактът и кабелът в него също са трудни
НО!
Беше толкова забавен процесът на изработка. Комбинирахме семейно уменията си - моите в дизайна и намирането на различно приложение на нещата и неговите чевръсти пръсти, които могат всичко да поправят, сглобят и закрепят.
После се намесиха и децата, но това вече е следващaта история.
Толкова за началото :)
Кати и Весо

Коментари

Публикуване на коментар

Формуляр за връзка

Име

Имейл *

Съобщение *